10+1 гръцки летни песни

10+1 гръцки песни,

които ухаят на море, любов….и ЛЯТО

Твоят ден започва ли с гръцка музика? Телефонът звъни с гръцка песен? При всяка възможност около теб звучат гръцки мелодии? Или просто си почитател на стойностната музика? Остани и прочети тази статия – тя е точно за теб!

Здравей, Олимпиецо! Добре дошъл в блога на Езикова академия Олимпия. А аз съм Моника. Или просто Мони. Или както ме наричат учениците ми – Моникаки. Ако за първи път се срещаме, след края на статията погледни към екипа ни и ще разбереш малко повече за мен. А ако ме познаваш, си наясно колко много обичам  гръцката музика. В студентските ни години в Патра, Гърция, ме наричаха “greek jukebox”. Причината бе, че щом чуех една дума или мелодия, веднага запявах (тук добавям, че за мое най-голямо съжаление не притежавам тази дарба). Няма ден за мен без гръцка музика, обожавам мелодиите, изпълнителите и текстовете им. Толкова са магични и пленяващи. Както съседите гърци казват, песни, които «σε ταξιδεύουν» | те отвеждат в други светове, далеч в една различна реалност. Затова реших да ви предам и от това мое знание, тази моя страст. И знам, че ще си прекараме прекрасно дори и само виртуално.

Подготвила съм ви 10+1 летни гръцки песни, които ни отвеждат на секундата в южната ни съседка, точно на плажа, донасят ни полъх на море, усещане за пясък по дрехите и, разбира се, любов. Каквото и да си говорим, няма как да не свържем Гърция с любовта. Тя тече във вените им, историята им, ежедневието им, в песните им. В списъка всеки ще намери по нещо за себе си. Άντε πάμε!

#1 «Αυτό το καλοκαίρι»

На първо място поставям песен, която всеки е чувал. Още от първите ноти на секундата започваш да танцуваш и да си представяш плаж, море, бар и летни емоции. «Αυτό το καλοκαίρι» (“Това лято”) е един от най-емблематичните летни гръцки хитове. Насладете му се!

#2 «Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε»

Както ви обещах, ще ви потопя в любимите летни хитове на гърците. По природа обичат да слушат стари песни и да си припомнят как е било преди в младостта им. На второ място поставям точно такава песен. Групата «Λαθρεπιβάτες» и парчето им «Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε» (“Тази вечер мисля да не спим”). Звучи почти всяка вечер около огъня на всяко едно гръцко плажно парти. Лятото е невъзможно и немислимо без точно тази песен. Лично на мен ми напомня периода, в който учихме в Атина – разходките вечер из града, хълма Ликавитос, безгрижие и свобода.

#3 «Ακρογιαλιές Δειλινά»

На трето място съм решила да поставя една от най-популярните гръцки песни, която се появява отново на бял свят преди няколко години в реклама. Благодарение на новия поглед и изпълнение на групата Imam Baildi това невероятно парче получава живот и прави летата в Гърция още по-прекрасни.

#4 «Καλοκαιρινά ραντεβού»

Една от най-любимите ми песни. Нямам ученик, на когото да не съм я пускала през лятото. Толкова ми е гръцка, морска и ухае на любов. В една песен е вплетено толкова възхищение и преклонение пред женската красота. Изслушайте я и ми споделете дали сте го усетили.

#5 «Όλα Μοιάζουν Καλοκαίρι»

Идва ред и за малко по-модерно звучене и любимците на малки и големи – група Μέλισσες. Всички техни песни са уникални. Която и да си пуснете, ще се влюбите в музиката им и в гласа на Христос Масторас. Но все пак е лято… Нека отдадем заслуженото внимание на лятната им песен…“Всичко прилича на лято в твоите прегръдки…

#6 «Η Νύχτα μυρίζει Γιασεμί»

Ремикс на една от най-любовните, ухаещи на страст и желание песни, изящно изпълнена от известния гръцки изпълнител Темис Адамантидис. Насладете й се! Είστε έτοιμοι; Φύγαμε!

https://www.youtube.com/watch?v=jdqMuIQCH_o&ab_channel=20Huff

#7 «Το καλοκαιράκι»

«Εγώ κι εσύ, εσύ κι εγώ, μόνοι πάνω στη γη»…Следващата песен е омагьосваща, пленяваща, кара те да отлетиш и да забравиш за реалността. Не вярвате? Просто слушайте!

#8 «Καλοκαίρι Αγκαλιά μου»

И отново насочваме нашето лятно пътешествие към по-модерни ритми и Мелина Асланиду. Гласът й е неповторим, разпознаваем, няма как да се сбърка. А това лятно парче директно те отнася на някой гръцки остров, из тесните му улички. Готови ли сте за танци?

#9 «Άσπρα καράβια»

Обичате ли стари филми? Ако отговорът е да, сигурна съм, че следващата песен ще ви хареса. Направо ще се влюбите в нея. Една песен за надеждата, за едно светло бъдеще, за мечтите, за любовта.

#10 «Κρουαζιέρα»

Пътешествието ни е почти към своя край, Олимпийци. Αααα,  κρουαζιέρα θα σας πάω! С предпоследната песен ви каня на едно пътешествие по море, с кораб! Лято е!

#11 «Το Καλοκαίρι Μου»

Дойде ред и на последната, но не и по важност песен в нашия летен списък, Олимпийци! Любимият Михалис Хатзиянис! Пожелавам ви прекрасни емоции, пътешествия из Гърция, море, пясък и до нови срещи!

Καλό καλοκαίρι, παιδιά! Φύγαμεεε!

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *