„Опушеният четвъртък“ и началото на гръцките карнавали

Мирис на скара, пушек и месо. Пред всяко едно заведение, капанче дори и магазинче от ранни зори започват тежки приготовления. Скари се зареждат, хладилниците са пълни, настроението е приповдигнато и празнично. Всяка тераса и двор се задимяват от рано и от всякъде звучи музика.

Пушекът, който се издига навсякъде на Цикнопемпти

Чудите се къде се случва всичко това? В Гърция, разбира се, а денят е така известният Цикнопемпти (Τσικνοπέμτη) или “Опушеният четвъртък”.  Празник в Гърция, с който се отбелязват Месните заговезни. Пада се винаги 11 дни преди Катара Дефтера (Καθαρά Δευτέρα) | Чисти понеделник. Името на празника е съставено от две думи “τσίκνα“ – пушек, мирис на печено месо, и “Πέμπτη” – четвъртък. Причината този празник да бъде определен в четвъртък е, че Православната църква счита за важни постите в сряда и петък. Въпреки че денят не е официален празник, атмосферата е празнична и всички се подготвят за пиршество. Пиршество, което слага официално началото на гръцките пролетни карнавали.

Афиш за празненствата за Цикнопемпти

Смята се, че традициите на този празник се коренят още от  древността. Думата “карнавал” буквално означава “въздържание, премахване на месо”. Гръцката дума за това е “αποκριά”. В гръцката традиция “апокриа” е периодът от три седмица преди Великденските пости. А с Цикнопемпти гърците се “сбогуват” с месото и имат право да консумират само млечни продукти до Катара Дефтера. Вече може да си обясним защо се пече толкова много месо на този ден.

Цялото това пиршество се свързва и с Древна Гърция и  култа към Дионис. Дионис е богът на плодородието и древните гърци са изразявали почитта си към него с големи тържества и парад на колесници. А тези колесници са били следвани от танцьори и певци, маскирани с маски, които пеели закачливи сатирични песни. 

Освен традиционното печене на месо, всеки регион на Гърция има свои собствени обичаи и традиции за Цикнопемпти.  На остров Корфу се провежда така наречената „Корфиатика петеголеца“(«Κορφιάτικα Πετεγολέτσα»). Думата ”πετεγολέτσα” означава клюки. Всъщност това представлява театрално представление, поднесено на местен диалект. Провежда се в нощта на Цикнопемпти.

Корфиатика петеголеца на о-в. Корфу

В Патра съществува обичаят “Сватбата на Янула Кулуру” («Ο Γάμος της Γιαννούλας της Κουλουρού»). Янула е истински образ. Била стара мома, която все искала да се омъжи. Граждани на Патра  й обещавали, че на Цикнопемпти ще й доведат жених от Америка. Така всяка година тя се пременяла и чакала своя любим.  Годините минавали и тя чакала напразно . Така и не се омъжила. До преди няколко години на “Опушения четвъртък” хората от Патра са обличали някого като булка или слагали модел на булка на пристанището и се забавлявали около него. Днес цялото това нещо се приема за тормоз и е спряно. За да не изчезне напълно, обаче, обичаят е изменен като “Сватбата на Карагьозис”/«Ο Γάμος του Καραγκιόζη»/. Отново излиза една двойка облечена като Карагьозис и неговата булка и се празнува тяхната сватба. 

Сватбата на Янула Кулуру

Друг обичай, свързан със сватбите, се спазва в град Тива. На Цикнопемпти започва т.нар. “влашка сватба” («βλάχικος γάμος»). Първо двама млади се сватосват и се продължава със сватбата им. Празненството завършва на Чисти понеделник.

Влашка сватба в гр. Тива

В Серес , пък, се палят големи огньове и хората ги прескачат за здраве, докато се пече месото. В Комотини стопанката на всеки дом пече кокошка, за да се нахрани семейството. Традицията гласи още, че на Цикнопемпти сгодените двойки трябва да си разменят “дарове”, който стават за ядене. Мъжът трябва да изпрати „курко“(«κούρκο»), т.е. кокошка, а жената – баклава и пълнена кокошка. На о.Скопелос гражданите си уговарят среща и след това празнуват и пият всички заедно. 

Големите огньове в Серес

“Опушеният четвъртък” е традицията, която гърци спазват с много кеф|κέφι. Така гонят злите духове, лошите мисли и тревогите. Отварят домовете си за добро настроение, веселие и за пролетта. И започват трескавата подготовка за гръцките пролетни карнавали. 

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *