Митичният остров Крит

Стъпвайки на прашната земя на митичния остров Крит, моментално се пренасяме на едно различно място. Място, което пази хиляди истории от векове. Място, което те оставя безмълвен в тишина под жаркото слънце. Пред погледа ни се разкрива разкош от маслинови дървета, пожълтели полета и диви и стръмни склонове. Не можем да останем безразлични на този пейзаж. Толкова сме на юг, че цветовете на бугенвилията насищат с цвят сетивата. Отпиваме с пълни глъдки от красотата и разнообразието на това място, което е толкова близко и същевременно толкова далечно. Това е митичният остров на живота.

Ароматна бугенвилия

Критският залез край китното градче Ретимно ни оставя без дъх, загледани към безкрая. Тогава се замисляме за душата и разбираме, че душата на криятните е свободна и пееща за Еротокритос. Тази песен е картина на самия Крит. А когато се изпълнява от местните жители, докосва и най-тънките струни на сърцето. Не можем да останем безразлични в този така невероятен къс от земята. Митичният остров Крит вдъхновява и не те оставя безразличен. След посещение в Крит непременно ставаме по-богати, по-истински и по-окрилени във всяко едно отношение. Това е мястото, което ще искаш да посещаваш отново и отново.

Залез край Ретимно

Три ярки гръцки личности се раждат в Крит – Елевтериос Венизелос, Никос Казандзакис и Никос Ксилурис. Те също допринасят за пъстрота на острова. От техния труд и творчество научаваме още много детайли за истинския живот на митичния Крит.

Политикът и държавник от тази група – Елевтериос Венизелос – е лидер на Критското въстание и министър-председател на Гърция цели седем пъти. В неговите очи Гърция е по-велика не само географски, политически, но и духовно – отколкото е била в своите граници в началото на 20 век. Той оставя своята следа върху политическата история на държавата.

Междувременно Казандзакис вижда света от Крит. Обикаляйки по чужди страни, той винаги се връща към родния остров с носталгия и благоговение. А може би той сам създава този образ на Крит за себе си. Творчеството на Казандзакис за юноши и по-специално романът “В дворците на Кносос” ни разкриват живота и бита по времето на цар Минос. Разказва ни за едни отминали светове, за едни по-различни обичаи и празници, за герои с необикновени съдби. С литературните похвати и богати описания, с които си служи Казандзакис, ние се потапяме в този исторически момент част от Древна Гърция, когато се ражда една велика цивилизация – Минойската. Пленен от историите на героите, читателят се запознава с красотата на острова и неговата тайнственост. Това го прави митичен и интересен за неговите посетители.

Дворецът на Кносос е доказателство за живота, който съществува, вдъхновен от природата. Въздухът там ухае по-силно и е по-ароматен от всеки друг остров, а зад затворените врати на Кносос се връщаме във времето, което описва Казандзакис: “Стените и тук бяха покрити с прекрасни рисунки — жени, които танцуват с разпуснати коси, девойки, които принасят в жертва на боговете бели гълъби и зелени папагали. Едно синьо момче бере бели цветя, шафрани, приведено сред цъфнала градина…”

Принцът с лилиите, Кносос

Последният представител от остров Крит, с когото си заслужава да се запознаеш, е Никос Ксилурис или т.нар. още от гърците Архангела. Защо? Защото със своето творчество и музика той разкрива истинската душа на Гърция. Той е първият, който се осмелява да адаптира стихове от произведението “Еротокритос”. Съживявайки с различен прочит тази творба, музиката на Ксилурис си отваря врати към народното фолклорно творчество на Гърция.

Каква би била Гърция без своя мичитен остров Крит? Една страна без древна цивилизация, една страна без тези велики фигури от гръцката история и култура, една страна без вълшебни залези и поглед в безкрая, една страна без разнообразието на един безумен, но и спокоен остров.Това е митичният остров на живота. Готов ли си да поемеш на това непредсказуемо пътешествие?

Дворецът в Кносос, останки

Подобни публикации

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *