Човекът на хилядолетието

Има събития и хора, които с постоянен труд и упорство успяват да преобърнат света и да го превърнат в едно по-добро място. Благодарение на тях днес той може да се похвали с мобилност, светлина и какво ли още не. В тази статия ще стане дума за един човек, на когото през 1998г. американски журналисти дават титлата „Човек на хилядолетието“ и заради когото днес съществува най-голямото богатство на човечеството, а именно хартиената книга. 

Печатът на книги с подвижен шрифт е едно изключително изобретение на Средновековието. То е дело на германеца Йоханес Генсфлайш цур Ладен цум Гутенберг, по-известен като Йохан Гутенберг. Трябва да кажем, че всички сведения за него се базират на легенди. Той е роден около 1398г. в град Майнц и е най-малкият син на заможно семейство. Фамилия Гутенберг принадлежи към патрицианските родове на Майнц, а името Генсфлайш се свързва с майнцкия монетен двор. Самият Йоханес като дете получава познания в сферата на златарството. Животът му обаче съвсем не е перфектен. През 1411г. населението на града се надига срещу аристокрацията и много патрициански фамилии трябва да напуснат Майнц. Въпреки напрежението около тези събития Йоханес Гутенберг завършва Ерфуртския университет под друго име (Johannes de Alta Villa). А след това от 1434г. до 1444г. живее в Страсбург, където научава занаята сечене на монети. В търговски контекст Страсбург е един от най-важните градове през времето на Гутенберг и там той основава компания за реализиране на нов технически метод за серийно отпечатване и създава първата преса. Основната идея за творението е разделянето на един текст на отделни сегменти като големи и малки букви, пунктуация, лигатури и съкращения. Тези елементи се набират като обърнати наопаки символи и накрая образуват думи, стих и страница. Тази страница се поставя на печатната маса, буквите се потъмняват и върху тях се поставя лист хартия. След това идва ред на подобрената и подсилена преса с вретено. При движението на вретеното се задейства лост, който помага за спускането на метална плоскост. Плоскостта разпределя натиска равномерно върху вече поставения лист.  След това внимателно се вдига отново, а той остава да изсъхне. 

Йохан Гутенберг

Как всъщност се потъмняват и оцветяват буквите? Гутенберг измисля емулсия от ленено масло и сажди, които са достатъчно гъсти и изсъхват бързо, което пък позволява паралелното отпечатване на двете страни на страницата. Други възможни вещества за оцветяване на буквите са терпентин, смола, катран, сяра и какво ли още не. Това обаче помага за отпечатването на черните цветове. Червените цветове, които подчертават важните неща, се дописват на ръка. Печатната преса с ръчен набор става революция през 1450г. Разпространява се бързо в Европа, а по-късно в целия свят. 

Печатна преса на Гутенберг

А най-известната работа на основоположника на съвременното книгопечатане е така наречената Гутенбергова библия (Gutenberg-Bibel). Тя е наричана още B-42. “B” заради немската дума “Bibel” (библия), а 42, защото всяка страница от библията на Гутенберг съдържа 42 реда. Това е първата отпечатана книга в западния свят. С помощта на Петер Шьофер, Йоханес Фуст и няколко работници Йоханес Гутенберг създава 150 екземпляра на хартия и 30 върху пергамент. Заради историческото си значение и естетическото качество „B-42“ се счита за най-важната и значима книга в историята на книгопечатането.

Гутенбергова библия (Gutenberg-Bibel). Тя е наричана още B-42.

Малцина знаят, че за патента на електрическата крушка претендира не само Томас Едисън, но и германецът Хайнрих Гьобел. За печата на книги с подвижен шрифт обаче няма друг претендент, което прави това изобретение още по-съвършено. Ако съществуваше приз за „Уникална личност“, Гутенберг определено би заел челна позиция. Със своето творение той поставя началото на една нова и образована ера от четящи и мислещи хора. Хубаво е да помним и знаем заради кого днес можем да се докоснем до шарения свят на книгите.

Бонус за четящите

За четящите би бил важен фактът, че на името на Гутенберг е кръстена най-старата електронна библиотека, наричана „Проект Гутенберг“. Масовото й съдържание е от книги на чужди езици. По-голямата част са достъпни за всички хора по света. А ето и линк към нея: https://www.gutenberg.org/ (немска версия:  https://www.projekt-gutenberg.org/ )

Подобни публикации