Проклятието на Тюдорите

Сигурно всеки е чувал за интригите в двореца на Тюдорите. А може би, всеки е попадал на информация или филм за Хенри VIII. Много от нас се питат защо тази династия завършва така безславно без така желания наследник. Какво е проклятието на Тюдорите, което тегне върху бъдещите наследници? Какво се крие зад кулисите в двореца? В следващите редове ще ви разкажа историята на династията през моята призма. Ще ви потопя в един различен свят, където жаждата за власт води до упадък, но и разкрива силната човешка амбиция. Един свят на раздор, но и на разбирателство и обединение. Един свят на омраза и завист, но и на силна любов и привързаност.

Историята на династията на Тюдорите датира още от 1485г. като дава началото си с владетеля Хенри VII и съпругата му Елизабет от Йорк. Техният съюз обединява два основни рода в историята на Средновековието след т.нар. “Война на розите”, а именно Плантагенетите и Йорките. Хенри VII в чест на своята съпруга създава нов герб за тяхната нова династия – символ на тяхното единство. 

Войната на розите и розата на Тюдорите

Интересен е фактът, че Хенри VII придобива насилствено трона в битката при Босуърт.  Кръвопролитната война между Червената и Бялата роза завършва. За крал е издигнат Хенри VII. В резултат от брака, който сключва с дъщерята на Едуард IV – Елизабет, той фактически обединява партиите на Ланкастърите и Йорките. Новият владетел укрепва кралската власт. Централизираната английска държава се стабилизира. Социална опора на монархията е новата аристокрация.

Елизабет от Йорк

По време на всички тези събития Елизабет от Йорк заедно със своята майка били прокудени от двореца. Смятало се, че имат способности, които нямат логично обяснение и именно те слагат началото и края на династията със своето проклятие. То гласяло, че всяка мъжка рожба на бъдещия крал, щяла да бъде погубена и така да се запази рожденото право на брата на Елизабет да бъде крал на Англия. Но съдбата имала други намерения за красивата девойка от потомството на Йорк.

Хенри VII

Решава се, че именно Елизабет ще бъде новата кралица и спътница в живота на бъдещия крал Хенри VII. Скоро след техния брак на бял свят се появил Артур, а след него Маргарет, Хенри VIII, Елизабет, Мери и Едмунд. До зряла възраст достига само Хенри VIII от мъжките наследници, който единствен може да продължи династията.

Крал Хенри VII решава да управлява мъдро и да се стреми към мир и благоденствие за английския народ. По политически причини по време на неговото управление се решава, че първородният им син Артур, ще се омъжи за испанската принцеса – Катерина Арагонска. Само на 14-годишна възраст младият принц Артур се венчава за Катерина. Проклятието на Тюдорите показва своята сила само няколко месеца след венчавката и Артур умира от тайнствена болест. Така първият престолонаследник губи битката за трона и единствен такъв остава Хенри VIII. Младата и амбициозна вдовица решава, че нещата няма да останат така и всячески се опитва да се докопа до сърцето на бъдещия крал. Поради липса на доказателства, че бракът й с принц Артур е консумиран, пътят й към короната става по-лесен. 

Катерина Арагонска

Съдбата, обаче, изиграва своята роля и двамата наистина се влюбват. Младият Хенри е толкова увлечен по любимата си, че загърбва всички заръки на краля и кралицата. Седем години след смъртта на брат си, Хенри VIII се венчава за Катерина Арагонска. Тя е красива и чаровна, а той има очи само за нея. Няколко дни след това те са коронясани за крал и кралица на Англия.

Хенри VIII

Династията започва да съществува с жестоко проклятие, но завършва с една различна любовна история. Дали наистина проклятието ще се развали и Хенри VIII и Катерина Арагонска ще управляват справедливо и щастливо? Ще разберем в продължението на историята за Тюдорите. 

Следва продължение…

Подобни публикации

Един коментар

Коментарите са изключени.