Гръцките карнавали и Катара Дефтера

Хора, облечени с костюми, сложили карнавални маски, силна празнична музика, пиршества и забавление. Какво си представихте? Рио де Жанейро или Венеция, нали? Сега ще ви изненадам. Става въпрос за съседката ни Гърция и нейните пролетни карнавали. Свикнали сме да я свързваме само с морето, хубавите морски деликатеси и сиртакито. Но преди да дойде летният сезон, гърците си имат своите начини да празнуват и да отбелязват идването на пролетта и започването на Великденските пости. Каня ви на разходка из традициите на Гърция, в която ще разберете как се е появил карнавалът на нейната територия, какво се случва в началото на постите и защо се нарича Катара Дефтера или Чисти понеделник.

Голямо карнавално шествие

Думата “карнавал” произхожда от латински и означава “отдалечаване от месото”, гръцкият синоним за това е ”апокриес”/απόκριες/. Има много теории за възникването на карнавалите в Гърция. Едната е, че са повлияни от Западна Европа, най-вече Италия и нейните карнавали. Другата теория е, че още от древността с пиршествата в чест на бог Дионис тази традиция е пренасяна във времето. Лично мое мнение е, че карнавалите така, както ги познаваме днес, са плетеница от двете идеи. Има веселие, музика и всички са с маски и костюми.

Карнавални шествия има в почти цяла Гърция, но най-големите са тези в Патра, Ретимно и Ксанти. Ще ви разкажа за карнавала в Патра, просто защото съм го преживяла лично и с удоволствие ще ви споделя моите спомени оттам.

Карнавални кукли, Патра

В Патра се провежда най-големият гръцки карнавал. Неговият дух се поддържа от всички карнавалисти, които вземат участие не само в карнавалното шествие, но и в цялата му подготовка. “Το Πατρινό καρναβάλι” | Патрино карнавали има няколко етапа на организиране и различни празненства, които подготвят за наближаващо шествие. Откриването на карнавала стана на 17 януари. Всяка година карнавалът се чества на различна дата, защото се изменя според Великден и началото на Великденските пости. След като бъде открит, започва събирането на карнавалните групи, на гръцки т.нар. “πληρώματα”. Малки и големи, млади и стари се събират около една идея, измислят си костюми и се подготвят за карнавалното шествие. Големите групи, дори имат и карнавални кукли, “άρματα”, които са техен талисман и придават едно различно обаяние на събитието. 

Първият празник, който дава знак, че Карнавалът наближава, е Цикнопемпти, предпоследният четвъртък преди Великденските пости. След това на следващите събота и неделя е карнавалът. Отвсякъде звучи музика и мотото на Патринския карнавал “Πατρινό καρναβάλι για πάντα” | Патрински карнавал завинаги. Всичко е цветно, весело, малки и големи са с маски или нарисувани лица. Всички пеят. Пътят в центъра е затворен и всеки, който не участва в някоя от групите, се нарежда и чака да дойде време за шествието. В събота е Вечерното шествие | Νυχτερινή Ποδαράτη.

Вечерно шествие

Тогава излизат по-малко хора, но има повече светлини и ефекти. В неделя, в България празнуваме Сирни заговезни, а в Гърция е Κυριακή της Τυροφάγου, което е означава точно това. Именно на този ден е Голямото карнавално шествие | Μεγάλη Παρέλαση. Всичко групи излизат по централните улици, за да се покажат на цяла Патра. Най-голямо впечатление правят “бурбуля” или това са карнавални танци, в които маскирани мъже трябва да изберат своята дама без да знаят коя е, защото дамите крият лицата си зад черни маски, домино. Има и търсене на скрито съкровище и Карнавал на малчуганите | Το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού και το Καρναβάλι των Μικρών.

Кралят на карнавала

Цялото това празненство приключва в неделя вечерта с изгарянето на Краля на Карнавала | ο Βασιλιάς Καρνάβαλος (символична кукла). 

С приключването на карнавала се дава началото на Великденските пости. Първият ден от тях се нарича Катара Дефтера или Чист понеделник. На този ден е позволено да се хапват  морски дарове, халва и специален постен хляб, който се нарича “лагана” | “λαγάνα”. Семействата се събират още от обяд или по домовете си, или в любимите таверни и се наслаждават на този празник. Да, правилно прочетохте. В Гърция Чист понеделник е неработен ден. На този ден всички си пожелават “Καλή Σαρακοστή” | Кали Саракости. Великденският пост се изобразява като жена, без уста и със затворени очи в знак на смирение. Освен това има и седем крака по един за всяка седмица от поста.

Лагана

Много интересна традиция на Катара Дефтера е пускането на хвърчила. Символизира извисяването на душата към небето и нейното доближаване до Бог. От сутринта по поляните и парковете в Патра се виждат деца и техните родители. Цялото небе се изпълва с различни по цвят и големи хвърчила. Миг, в който възрастта не съществува и всички се забавляват дружно.

Празнична трапеза за Катара Дефтера

Няма много големи разлики в провеждането на карнавалите по другите гръцки градове и села. Идеята е една и съща – всички заедно да посрещнат пролетта, да пречистят душите си, да се веселят заедно, да изгонят лошите мисли от домовете и сърцата си и накрая задружно да се подготвят за Великденските пости. Една традиция, която внася цвят и настроение към живота на всеки, имал щастието да се докосне до нея.

Πατρινό Καρναβάλι – Ύμνος

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *