Човекът на хилядолетието

Човекът на хилядолетието

В тази статия ще стане дума за един човек, на когото през 1998г. американски журналисти дават титлата „Човек на хилядолетието“ и заради когото днес съществува най-голямото богатство на човечеството, а именно хартиената книга.

Денят „Охи“
|

Денят „Охи“

В утрото на 28 октомври 1940 г. Атина се събужда от сирените на противовъздушната отбрана и всички гърци скандират категоричното «όχι». В 9:30 сутринта се извършват първите въздушни бомбардировки в Пирея без последствия, докато в Патра има загинали. Коринтският канал и военноморската база Превеза също са бомбардирани. В следобедните часове на 28 октомври Мусолини с гордост съобщава на Хитлер за атаката срещу Гърция. 

Историята на Олимпия

Историята на Олимпия

Всичко започна преди 8 години или да бъдем по-точни преди около 25. Точно тогава, когато в малката ни детска стая се водеше жив разговор. Мама веднъж надникна през вратата и видя мен и сестра ми, стоящи една срещу друга. Играехме и не забелязвахме околния свят. Е, поне аз не го забелязвах. Не ме интересуваше нищо друго, освен играта. Същата тази игра, която играя в живота ми от 8 години.

Да преживееш „Пратера“

Да преживееш „Пратера“

Някога искало ли ви се е да се докоснете до нещо толкова вълнуващо, че след това да го помните винаги? А питали ли сте се дали има място, където времето буквално и преносно „лети“ и събужда всички детски спомени? Нека ви разкажа за източника на забавата и насладата – Пратера (der Prater).

Проклятието на Тюдорите – част втора

Проклятието на Тюдорите – част втора

Време е за обещаното продължение на проклятието на Тюдорите. Всички си мислеха, че историята ще завърши с баналното “И заживяха дълго и щастливо”, но уви не е точно така. Какво се случи с любовния романс между Катерина Арагонска и младия Хенри Тюдор? Ще тегне ли проклятието и над техния живот? Защо всички говорят за шестте съпруги на Хенри? Е, предстои да разберем.

Гръцките карнавали и Катара Дефтера
|

Гръцките карнавали и Катара Дефтера

Хора, облечени с костюми, сложили карнавални маски, силна празнична музика, пиршества и забавление. Какво си представихте? Рио де Жанейро или Венеция, нали? Сега ще ви изненадам. Става въпрос за съседката ни Гърция и нейните пролетни карнавали. Свикнали сме да я свързваме само с морето, хубавите морски деликатеси и сиртакито. Но преди да дойде летният сезон, гърците си имат своите начини да празнуват и да отбелязват идването на пролетта и започването на Великденските пости. Каня ви на разходка из традициите на Гърция, в която ще разберете как се е появил карнавалът на нейната територия, какво се случва в началото на постите и защо се нарича Катара Дефтера или Чисти понеделник.