Родос – слънчевият остров

Какво вълшебство те води до острова? Какво те привлича? Какъв е този свят, притежаващ антични картини, средновековни крепости и модерен средиземноморски стил? Този свят можеш да срещнеш само в Родос (Rhodes, Ρόδος). На бреговете, окъпани в светлина, където Егейско и Средиземно море се събират в прегръдка.

Носейки името си от дъщерята на Посейдон и съпруга на бога Слънце, Родос е най-големият остров от групата Додеканези. Богатствата на това място не свършват само с едно от Седемте чудеса на света – Родоския колос, нито с включения в списъка за световно културно и природно наследство на Юнеско средновековен град. Потапяш се в една приказка, която те очарова, и забравяш за реалността. 

Кои са Седемте чудеса на света? Едно от тях се намира именно на остров Родос. Е, поне се е намирало. Това е т.нар. Родоски колос. Какво е представлявал? Твърди се, че това е била бронзова статуя на бога на Слънцето, намираща се на пристанището на столицата. Предполага се, че е била приблизително 34 м. висока (подобна на размер е Статуята на свободата в Ню Йорк) и е построена около 280 г. пр. н.е. Една от причините за нейното построяване е почитта на населението към бога на Слънцето, който според легендите бил създател на острова, като го пренесъл на ръце от дълбините на морето. Счита се, че строител на Родоския колос е Харис от Линдос, който създал лицето на статуята по образ и подобие на Александър Велики.

Историческите източници сочат, че статуята е разрушена при земетресение само 54 години след нейното построяване и останките ѝ дълго са стояли на входа на пристанището в Родос. Не е сигурно точното местонахождение на самата статуя, но нейната функция е била да бъде фар. Останките с годините изчезват, разпродадени от арабите, които също владеят острова в някакъв момент от неговата история.

За любознателните откъс от Гръцка антология в чест на колоса в Родос:

Αὐτῷ σοὶ πρὸς Ὄλυμπον ἐμακύναντο κολοσσὸν

τόνδε Ῥόδου ναέται Δωρίδος, Ἀέλιε,

χάλκεον ἁνίκα κῦμα κατευνάσαντες Ἐνυοῦς

ἔστεψαν πάτραν δυσμενέων ἐνάροις.

οὐ γὰρ ὑπὲρ πελάγους μόνον κάτθεσαν, ἀλλὰ καὶ ἐν γᾷ,

ἁβρὸν ἀδουλώτου φέγγος ἐλευθερίας·

τοῖς γὰρ ἀφ’ Ἡρακλῆος ἀεξηθεῖσι γενέθλας

πάτριος ἐν πόντῳ κἠν χθονὶ κοιρανία.

Знаеш ли, че в Родос се намира най-голямата запазена средновековна крепост? Нека ти разкажа малко за нея. Това е град, в който се намира още един град. Да, точно така. Столицата пази зад средновековните си стени още един град, построен от рицарите на Родос. Рицарите хоспиталиери на Малтийския орден покоряват град Родос през 1309 г. и го построяват наново. Тогава той се превръща в модел за подражание и неговите стени устояват на времето.

Влиянието на рицарите може да се открие из целия остров. Дължината на тези средновековни стени е 5 км. и в крепостта може да се влезе през 11 различни порти.

Градът е разделен на две части – в едната от тях са живеели обикновените жители. Тя се използва и до днес от местните, които живеят и развиват търговия сред туристите. И втората част, в която са се помещавали рицарите, както и дворецът на великия мастер. 

Герб на Малтийския орден

Разходката из малките и тесни улички на стария град е магична. Можеш да се озовеш в най-старото турско кафене в Родос от 1700 г. или да видиш 360 градуса гледка над града от часовниковата кула. А може да се почувстваш рицар, като се спуснеш по небезизвестната улица на рицарите.

Дворецът на великия мастер


Всички, които са минали през Родос, са оставили своя забележителен отпечатък. Много различни култури се събират зад стените на средновековния град.

Следващата спирка, която ще ти предложа, е акрополът на Линдос. От върха на акропола разбираш защо Родос е смарагдовият остров. Никъде по света няма да намериш такава крепост. Когато се качиш, знай, че там те очакват средновековни стени, построени от рицарите, които обграждат античния храм на Атина Линдия, както и византийска църква. Разходката до там е трудна, особено в летните месеци, заради жегата и влагата, но ако си авантюристично настроен, можеш да се добереш до там и на магаре. Линдос е от най-горещите места в Гърция.

Акрополът в Линдос

Когато се разхождаш из града, се чувстваш все едно си на Цикладските острови, заради белите къщи. Гледките от акропола наистина си заслужават, а след като преминеш средновековните стени, ще се върнеш в античността, защото ще видиш много запазени археологически артефакти. Знаеш ли, че населението на Линдос е около 800 души? През лятото, обаче, там се изсипват хиляди туристи и обликът на града се променя. Въпреки това, приключението Линдос те оставя опиянен от красотата на това място.

Какво ще кажеш да оставим настрана историческите обекти и да се запътим към нещо по-духовно? Отправяме поглед към манастира на Богородица Цамбика (името идва от думата за “искра” на родоския диалект). Легендата разказва, че овчар вижда светлина на хълма, където днес се помещава манастира. Воден от любопитството си, той се изкачва и с изненада открива иконата на Богородица, пред която стояло запалено кандило. Местонахождението на тази икона преди това било в Кипър и няма данни за това как тя се е озовала на остров Родос. На това място се построява манастирът, където иконата се намира и днес. Смята се, че Богородица Цамбика помага на бездетните семейства да заченат.

Доказателство за това е историята на някогашен турски паша и неговата съпруга, които не можели да имат деца. Съпругата се молела много на Богородица Цамбика за чудо, но се страхувала от нейния мъж, тъй като той бил много религиозен и запален мюсюлманин. Когато палила свещ за молитва пред Богородица, тя гълтала изгорелия фитил, за да не я заподозре съпругът й. След много молитви се случило чудото и тя забременяла. Разбира се, мъжът й не повярвал, че това дете е от него. Той бил много ядосан на нея и на детето. Когато то се родило, държало в юмручетата си фитилите от свещите, които майка му изяждала, за да не бъде хваната в молитва. Пашата бил толкова благодарен, след като осъзнал какво чудо ги е споходило, и дарил много богатства на манастира. Освен тези легенди, разбира се, можеш да видиш в самия манастир множеството доказателства за благодарност от хората, които са се докоснали до чудото, благодарение на помощта на Богородица Цамбика. Празникът на остров Родос е на 8 септември, когато е и храмовият празник на манастира.

Крепостта Монолитос

Ако искаш да видиш още спиращи дъха гледки и църква върху скала, то те съветвам да се отправиш към Монолитос. Там, на върха на 100-метрова скала, се крие още една средновековна крепост с параклис на Св. Панталеймон. До там можеш да стигнеш с кола, като минаваш през селцето Монолитос, а до самата крепост водят стъпала, прорязани в скалата. От централния град Родос до Монолитос разстоянието е около 70 км., като по пътя можеш да се насладиш на множество природни красоти. Обещавам ти, че там горе в крепостта ще видиш гледки, които ще помниш дълго. 

Гледка от Монолитос

За Родос мога да разказвам безкрайно, но си мечтая да го посетя отново. Не пропускай да видиш долината на пеперудите, изумрудените плажове, а също така да се насладиш на приключението да минеш през тунела на седемте извора (Επτά πηγές). Има още какво да изследвам там и още какво да науча. Пожелавам ти да се докоснеш до това богатство.

Обичам да се губя “буквално” из гръцкия свят, както и да се намирам. Пътуването ни обогатява и ни кара да познаваме себе си по-добре. Съгласен ли си?

Подобни публикации