Да преживееш „Пратера“

Някога искало ли ви се е да се докоснете до нещо толкова вълнуващо, че след това да го помните винаги? А питали ли сте се дали има място, където времето буквално и преносно „лети“ и събужда всички детски спомени? Нека ви разкажа за източника на забавата и насладата – Пратера (der Prater).

Музей на Мадам Тюсо

„Servus„ е типично австрийският поздрав, който приветства всички посетители на огромния увеселителен парк с вековна виенска история. Тя започва през 1766 година. Някога виенският Пратер е бил императорски ловен район, достъпен само за благородници. Това се променя в момента, в който император Йосиф II подарява района на жителите на Виена като зона за отдих. Той харесва идеята за създаване на места за обществено хранене и така се създават първите ресторантчета, малки кафенета и будки за меденки.  От този момент нататък различни изложители дават предложения как да бъде оползотворено тематично мястото от 2,3 милиона m2. И така през 1895г. е построена увеселителната зона „Венеция във Виена“, а през 1897г. е поставено и голямо виенско колело, което става една от забележителностите на града. Пратерът се превръща в място за култура и забавления. Песни, опери, танци и детски куклен театър с главната роля на кукловода Хансвурст са основните атракции тогава. Именно на него е кръстено и мястото – Wurstelprater. През 1938 година паркът става собственост на община Виена. През Втората световна война обаче големи части от него са унищожени от бомбардировките, а през 1945г. е опожарен. След тази година посредством частни инициативи Пратерът започва да връща предишния си облик, за да стане това, което лично аз наричам мястото на хилядите усмивки. В наши дни той е отворен за посетители от март до октомври. Световноизвестното виенско колело и някои други атракциони работят целогодишно. Увеселителният парк предлага такава емоция, че излизането от там е почти невъзможно. В Пратера възрастта не е граница, а целта е да се забавляваш от сърце. 

Восъчни фигури на Сиси и Франц Йосиф I

Това, с което той наистина се гордее, са неговите атракции. Предлага на своите посетители огромна гама от своеобразни съоръжения като блъскащи колички, зали с изкривени огледала и пейнтбол. Безспорно обаче най-вълнуващи са атракционите, които предлагат покачване на адреналина като влакчета на ужасите, скоростни въртележки, бънджи скокове и други. Сега ще ви разкажа за едни от най-предпочитаните забавления в Пратера.

Влакче Бумеранг

Не мога да не започна с най-известната забележителност на парка, а и на цяла Виена и това е Виенското колело. То е високо 65 метра и, както вече казах, е поставено през 1897г.. Едно „завъртане“ продължава около 20 минути, но това не е всичко. От него може да наблюдавате красивата столица на Австрия и да похапвате по време на обиколката. То се върти сравнително бавно, за да може да се насладите изцяло на панорамната гледка. Ако обаче сте любители на скоростта, Пратера предлага много от нея. Там се намират влакчетата „Дива мишка“ и „Бумеранг“, които впечатляват с бързина. Но наистина много смелост трябва на хората, които биха пробвали „Черната мамба“. Това е огромна люлка във формата на змия, която върти пътниците си във въздуха със скорост от 80км/ч. Най-забавното е, че никога не знаеш в коя посока ще бъдеш завъртян. „Черната мамба“ обаче се явява като детска игра пред къщите и влакчетата на ужасите. Дори най-големият смелчага не издържа сам в „Призрачното влакче на червения орел“. Той трябва да обиколи двата етажа на атракциона, пътувайки в скърцащ вагон, докато го пипат лепкави ръце в мрака. Обикновено човек не помни какво е видял вътре, защото през повечето време държи очите си затворени. И тъкмо когато виждаш светлина в тунела и вратите се отварят, отвън изкача жена с плашеща маска и ти отново си изигран пред десетки хора, които чакат на опашка за следващата обиколка. От скромния си опит в Пратера бих казала, че има нещо, което е динамично, щуро и не толкова опасно, а именно „Дивите Алпи“. Тази 25-метрова „писта“ с изкачвания и спускания е звездата на увеселителния парк и е най-дългата по рода си в света. Девет смели авантюристи преминават това разстояние в лодка надолу по канала, излизайки от него мокри, но кипящи от енергия. След целия този адреналин гостите на Пратера могат да посетят и „Музея на мадам Тюсо“, известния музей на восъка. Мястото е открито през 2011 г. и е едно от 15-те в цял свят. Има около 80 фигури, разпределени на 3 нива, сред които Зигмунд Фройд, Мария Терезия, Лудвиг ван Бетовен и императрица Сиси. Накрая на тази вълнуваща разходка традиционните деликатеси на „Schweizerhaus„ не са за изпускане.

Дивите Алпи

„Виенският Дисниленд“ по нищо не отстъпва на първоизточника си – дори е много по-достъпен. Ако искате да развълнувате детето в себе си, просто преживейте Пратера!

Подобни публикации