Усещане за Коледа

Der Adventskalender

Сняг, уют, чаша чай, топло одеяло и забавна комедия са идиличната представа за най-светлия християнски празник – Рождество Христово. Безброй шарени опаковки, криещи в себе си прекрасни подаръци, които чакат да бъдат отворени от своите притежатели. Масата с червената покривка, греещите свещи и носещ се във въздуха аромат на мандарини, допълват картината за една тиха и свята нощ. Това е нашият начин да усетим Коледа със сърцата си. А днес ще ви разкажем и за нещо, което прави очакването за празника още по-вълнуващо, а именно der Adventskalender.

Adventskalender

Думата “adventus” има латински произход и означава „пристигане”  („Ankunft“ на немски). Тя насочва към духовното очакване за раждането на Христос. На български наричаме този вид календар “предколеден календар” или най-често запазваме чуждицата – Adventskalender. Историята му датира от много отдавна. Тя започва през 1838г. Свързваме я с името на Йохан Хайнрих Вихерн, който ръководи тогавашна католическа църква за момчета. Както всички деца, така и момчетата задават изключително често въпроса „Кога е Коледа?”. От непрестанното им любопитство се ражда и идеята за импровизиран календар, който да отброява дните от първи до 24-и декември. Йохан Вихерн взима старо дървено колело от тогавашните коли и по края му нарежда 20 червени и четири бели свещи.

Колелото на Вихерн

При всяка ежедневна молитва децата трябва да палят по една червена свещ, а в неделите по една бяла. Така не било нужно да питат колко дни остават до Коледа. Това се смята за първата форма на Adventskalender, а в наши дни е по-познат като Adventskranz, което представлява предколеден венец от борови клонки. Оттогава този вид календар търпи развитие. Семействата с деца измислят и други начини за обратно броене като например: рисуват черти по вратите като чертата в неделя е по-дълга. Всеки ден малчуганите трябва да трият по една черта докато не изтрият и последната на 24-и декември.

Adventskranz
Небесната стълба

В Австрия пък се развива идеята за „Небесната стълба” . Това представлява конструкция, на която децата всеки ден от началото на месеца до Бъдни вечер да слагат по едно „стъпало” и така до върха. Вярва се, че по този начин Христос слиза на Земята.

В скандинавските страни хората измислят свещ, която е разграфена на 24 дяла и семействата трябва да палят по един раздел на ден до следващата маркировка.

През 1923г. книгоиздателят Герхард Ланг от Мюнхен решава да направи напечатан календар с наименованието „В земята на Христос”, който има 24 картинки, които да бъдат отрязани и залепени на други 24 празни пространства в календара.

Скандинавска коледна свещ

А картинката за Бъдни вечер изобразява Младенеца, облечен в бяло. Това, което прави книгоиздателят, събужда мотивацията у много други хора и се превръща в практика. По-късно по време на Втората световна война хората се отдалечават от християнските традиции и религията остава на заден план по ред причини. Затова и производството на подобни календари драстично намалява. След войната и размириците обичаите отново набират скорост и от 1945г. насам отново започват да се печатат предколедни календари със „старите” мотиви. Те добиват особена популярност вече и във Великобритания и САЩ.

В земята на Христос

Ние познаваме един от най-разпространените видове и той е пълен с шоколад. Първият такъв календар е измислен през 1958г. и до днес радва малки и големи. Отваряйки по прозорче на ден, усещаме Коледа не само със сърцата, но и със сетивата си. В наши дни съществуват разнообразни форми на Adventskalendеr, свързани например с разказването на истории. Така от 01.12 до 24.12 човек може да слуша 24 коледни приказки или песни посредством приложения в интернет. Интересен факт е най-скъпият предколеден календар, който се намира в лондонски универсален магазин. Той съдържа скъпи артикули като например: слънчеви очила със златни рамки, моторна лодка, а за домакините – дизайнерска кухня. Напоследък това става традиция и в България. Освен шоколадовите календари се срещат и много други подобни като 24 малки кутии, пълни с козметика и гримове.

Адвент календар с шоколад

Без значение формата или вида предколедният календар излъчва вълшебството на Коледа още преди да е настъпила. Подарете си тази магия и усетете празника с всеки изминал ден.

Jingle Bell Rock – Bobby Helms

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *