Денят на благодарността

Денят на благодарността е американски празник, който ни е добре познат от филмите, които сме гледали. Но знаем ли нещо различно за него освен, че се празнува по някое време през ноември и се яде пуйка? За повечето хора отговорът е „не“ и затова ще ви разкажа малко повече за произхода и традициите около този празник.

Денят на благодарността се празнува на четвъртия четвъртък от месец ноември, като тази година се пада на 26-и ноември. Този празник дава начало на зимните празници за американците, тъй като доста наподобява празненствата, които ние имаме покрай Коледа – цялото семейство се събира около изобилна трапеза, има множество паради из цялата странна и настроението е приповдигнато. Но от къде започва всичко това?

Произход

Историята на Деня на благодарността започва през септември 1620 г., когато група пилигрими започват своето дълго пътешествие от Англия до Америка. Отнема им 66 дена да достигнат Новия свят, а след още близо месец стигат и до желаната от тях дестинация – Масачузетс. Там те се установяват и започват работата си по изграждане на селище. Уви, пилигримите срещат неочакван враг – глада. Тъй като не са очаквали, че пътуването им ще бъде толкова дълго, не са и предполагали, че няма да имат време да се подготвят за първата си зима в Новия свят. Голяма част от тях губят живота си по време на студения сезон от различни болести.

Колкото и трудна да е била тази първа зима за пилигримите, те не се предават и съдбата им се усмихва. През пролетта на 1621 г. се запознават с местните индианци, които им помагат с приспособяването към новата земя. Показват им как да отглеждат царевица, как да извличат сок от кленови дървета, как да ловуват риба и кои са отровните растения, които да отбягват. Всичко това се оказва изключително полезно и резултатите са видими през ноември 1621 г., когато пилигримите завършват първата си успешна жътва. В знак на благодарност те организират пиршество за местните индианци и това събитие се счита за първия Ден на благодарността.

Съвременни традиции

В днешно време Денят на благодарността се празнува доста по-различно. Традициите варират от семейство до семейство: някои хора благодарят на Бог за храната на масата и за изобилието, което имат в своя живот, а други предпочитат да споделят на близките си за какво са благодарни от изминалата година. Всеки интерпретира благодарността си по различен начин, но общото е, че за американците този празник е един от най-честваните. Съвременната традиция е на масата винаги да има печена пуйка, която обикновено е с някакъв пълнеж (картофи или ориз). Други специфични храни за този празник са захаросани сладки картофи, картофено пюре, сос от месо, сос от червени боровинки, царевичен хляб и тиквен пай за десерт.

Празнична трапеза за Деня на благодарността

Голямата значимост на празника става явна и от множеството паради из цяла Америка по случай Деня на благодарността, като най-големият е в Ню Йорк. За хората, които нямат роднини, с които да се съберат на този ден, парадите внасят празничен дух и забавление. Големи булеварди биват затваряни и вместо коли по тях се движат платформи, носещи гигантски пуйки, различни ансамбли танцуват, а в последните години могат да се видят и множество огромни балони на различни  анимационни герои.

Парад по повод празника

Денят на благодарността е един от най-уважаваните празници в Америка, защото за хората това е ден, прекаран с цялото семейството, настроението е приповдигнато, а душата е изпълнена с благодарност.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *