Английският език и забавни факти за него

30 забавни факта за английския език

Английският език е толкова завладяващ, колкото и популярен и очевидно има своя собствена история и странности.  Вместо да се фокусирате само върху граматиката и други теоретични аспекти, не забравяйте да се насладите и на по-забавната му страна. За да ви помогнем с тази задача, сме съставили списък с тридесет забавни и интересни факта за английския език. Продължете да четете, за да ги научите и бъдете готови да впечатлите приятелите си с новопридобитите знания или да спечелите следващата си викторина с тези факти за английския език.

Колко души говорят английски език?

Над 840 милиона души говорят английски като първи или втори език, което го прави втория най-говорим език веднага след мандарин. Английският е официален език в 67 огромни държави, както и в 37 несуверенни територии като Хонконг или Пуерто Рико.

Map-use-language-primary-English-countries-world
източник интернет

Нека да се захващаме със забавните факти за английския език!

 1. Английският всъщност произхожда от областите, които сега се наричат северозападна Германия и Холандия.
 2. Счита се, че фразата ‘long time no see’ („отдавна не сме се виждали“) е буквален превод на индианска или китайска фраза, тъй като не е граматически правилна.
 3. „Go!”е най-краткото граматически правилно изречение на английски.
 4. Първоначалното има на думата ‘butterfly’ („пеперуда“)  е ‘flutterby’
 5. Около 4000 думи се добавят към речника всяка година.new-words
 6. Двете най-често срещани думи в английския език са ‘I’ („аз“) и ‘you’ (ти/вие).
 7. 11% от състава на целия английски език е само буквата “e”.
 8. Смята се, че английският език е един от „най-щастливите“ езици в света – думата ‘happy’ („щастлив“) се използва три пъти по-често от думата ‘sad’ (тъжен).
 9. ¼ от населението на света говори поне малко английски.
 10. САЩ няма официален език.
 11. Това е единственият основен език, който няма организация, която да го ръководи – за разлика от френската Académie française, испанската Real Academia Española и немската Rat für deutsche Rechtschreibung. Тези организации са отговорни за контролирането на еволюцията на съответния език по отношение на употреба, лексика и граматика.
 12. Най-често използваното прилагателно в английския език е ‘good’ („добър“)
 13. Най-често използваното съществително в английския език е ‘time’ („време“)
 14. Думата ‘set’ има най-много определения.set
 15. Думите ‘month’ („месец“), ‘orange’ („оранжево“), ‘silver’ („сребристо“), и ‘purple’ („лилаво“) не се римуват с никоя друга дума.
 16. Английският език съдържа много контроними (или още наричани автоантоними) – думи, които могат да имат противоположни значения в зависимост от контекста.
 17. Над 80% от информацията, съхранявана на компютрите по света е на английски език.
 18. Думите, които се използват за запълване на времето при говорене, като ‘like’ или ‘basically’се наричат ‘crutch words’  – думи „патерици“, паразитни думи, които е най-добре да се избягват. crutch words
 19. Английският е официален език в 67 държави.
 20. 90% от текст на английски език се състои само от 1000 думи.
 21. В САЩ има 24 различни диалекта на английски език.american dialects
 22. Думата ‘lol’ (обозначава смях в писмен текст) e добавена в Оксфордския английски речник през 2011г.
 23. Това, което не познаваме като „британски акцент“ започва да се използва в и около Лондон по време на Американската революция.
 24. Шекспир е измислил много думи, като например ‘birthplace’(„родно място“), ‘blushing’ („изчервяване), ‘undress’ („събличам“), ‘torture’ („измъчвам“) и много други. shakespeare's words
 25. Думата ‘goodbye’ („довиждане“) първоначално идва от староанглийска фраза, означаваща ‘God be with you’ („Бог да е с теб“)
 26. Етимологично „Великобритания“ означава ‘great land of the tattooed’ („великата земя на татуираните“).
 27. Има седем начина за изписване на звука ‘ее’. Това изречение съдържа всички тях: He believed Caesar could see people seizing the seas
 28. Много английски думи са променили значението си с течение на времето – например думата ‘awful’ („ужасно“) е означавала ‘inspiring wonder’(„вдъхновяващо чудо“) и се е използвало като кратката версия на ‘full of awe’ „изпълнен със страхопочитание“), докато думата ‘nice’ („хубаво“) е означавала ‘silly’ („глупаво“).
 29. Първият английски речник е написан през 1755г.
 30. Най-старата английска дума, която все още се използва е ‘town’ (град).
Първият речник, посветен на английския език, известен като Johnson’s Dictionary.

Превод: Карина Тонева

Източник на статията.

Подобни публикации