Магията на Швейцария

Швейцария… 

Може би веднага се сещате за живописните пейзажи, толкова типични за тази страна, за езерото Бриенц, което с кристалночистата си вода и удивителния тюркоазен цвят пленява всеки, който го зърне, или за величествените Алпи, които с високите си върхове са предизвикателство както за туристи, така и за планинари, или може би се сетихте за най-големия ледник в Европа „Алеч“, който започва именно в Юнгфрау (Jungfrau), един от емблематичните върхове на Швейцария. А какво да кажем за легендарния Матерхорн? Върхът, чиито склонове ясно сочат четирите посоки на света и карат човек да настръхне.

Не можем да пропуснем и водопада Рейн (Rheinfall), който чрез мощта и силата си оставя всеки посетител без дъх. Долини, осеяни с ухаещи цветя и разцъфнали дървета, кравички, които блажено се разхождат по полянки, румолящи поточета, отразяващи слънчевите лъчи, и птички с най-различни шарки очароват всеки, стъпил на тази земя.

Може би, освен приказните пейзажи, през ума ви мина и столицата на федерацията, състояща се от двадесет и шест кантона. Берн се отличава със средновековния си облик и интересна архитектура, градът е известен и с най-високата катедрала в страната, от която туристите могат да се насладят на удивителна гледка. А ако сте любител на историята, може би се сетихте, че това е държавата, която не е участвала във война от 1815-та година и именно затова на нейната територия са разположени немалко хуманитарни организации като Червения Кръст.   

Е, сред всички тези забележителности може да са ви убегнали така наречените Hoflädile, които са също толкова впечатляващи според мен, колкото и всичко, изброено дотук. Това са малки къщички-магазинчета, в които се продават типични за региона продукти, произведени от местни земеделци. На рафтовете може да откриете различни видове кашкавал, сирене, мляко, месо, яйца, картофи. Отличителното на тези магазинчета е, че липсва касиер, касов апарат и съответно касови бележки. Сигурно вече си задавате въпроса „Ами, как тогава се извършва покупката?“

На отделни табелки е написана цената на всеки продукт, а   отстрани е поставена касичка, в която човек може да остави толкова, колкото желае – може да плати според стойността на продукта или да остави дори малко отгоре, както се казва „за едно кафе“. Ако обаче няма възможност да заплати цялата сума, може да остави по-малко или може просто да вземе това, от което се нуждае без изобщо да плаща. Впечатляващото е, че касичката е винаги пълна и че, ако все пак някой има нужда от нещо, не си позволява да граби лакомо, вместо това взима само онова, от което наистина се нуждае. Швейцария е малка държава, в която обаче живеят хора с големи сърца, хора, които са разбрали, че животът продължава само, ако даваш. Не е ли това и принципът, на който е устроена цялата вселена? Мъртво море е мъртво, защото в него се влива вода, но от него не изтича такава. То получава без да дава, затова в него не съществува живот, няма среда, в която да може да се развие. Растенията приемат въглероден диоксид и отдават кислород, пръстта приема соли и минерали и дава живот на растенията след това, повечето от които от своя страна раждат плод.

Магията на Швейцария не се състои само в буйните водопади, красивите гледки, високите върхове и кристалните води. Магията на Швейцария се състои в малките затънтени къщички-магазинчета, разкриващи ни философията на един народ, който събужда тихо възхищение у всички останали.

Hoflädile

Магията на Швейцария е магията да даваш. Може би затова всичко там е така очарователно.

Надявам се още днес да успеем да живеем малко по по швейцарски и тогава, когато в ежедневието си сме изправени пред дилемата да вземем или да дадем, да изберем второто, припомняйки си, че животът става истински красив тогава, когато даваме.

Подобни публикации