Burg Katz

Es war einmal… Burg Katz und Burg Maus

Река Рейн е една от най-дългите реки в Европа. По живописното ѝ течение са построени редица замъци като Драхенбург, който беше героят от миналия епизод на „Es war einmal…”. Днес ще разкажем историите на други два замъка по бреговете на Рейн – Катц и Маус.

Burg Maus
Замък Маус

Историята започва с по-стария от двата, а именно Маус, който е построен високо над селцето Велмих на източната страна на Рейн. Първоначалното име е Санкт Петерсек. Строежът започва през 1356г. от архиепископа на Трир Боемунд II и продължава цели 30 години. Издигането на замъка е с цел да подсили владенията на Трир. След смъртта на архиепископа строежът е продължен от неговите двама наследници. През 18 век укрепеният Маус претърпява леки поражения във време на войни, но никога не е разрушаван.

През 1900г. и 1906г. той е основно реставриран от кьолнски архитект на име Вилхелм Гертнер. Днес замъкът е частна собственост, но може да се похвали с частични посещения заради изградения си птичарник. Благодарение на него от началото на март до края на октомври посетителите се радват на представления с грабливи птици. В замъка се крие дълговековна история, която обаче е доста сбита и недовършена за поколенията на нашето съвремие. По-обстойна информация може да се намери за замъка Катц.

Burg Katz
Замък Катц

Преди обаче да разкажем за Катц, трябва да преминем през историята на неговото графство-Катценелнбоген. В началото родът Катценелнбоген притежава само замъка Рейнфелс, който също се намира по течението на Рейн. Легендите разказват, че графовете се страхували от атаки от трирския архиепископ (владетеля на Маус) и затова започнали изграждането на замъка Катц, за да бъдат по-силни и по-укрепени. Той е построен от граф Вилхелм II и строежът започва през 1371г. и продължава почти 20 години. Родът Катценелнбоген си отива заедно с последния граф през 1479г. Замъкът се сдобива с нов собственик – Ландграф Хайнрих III от Хесен, който се жени за дъщерята на този последен граф.

През 17 век се водят ожесточени семейни войни за подялбата на Катц между Хесен-Дармщат и Хесен-Касел. В следствие на това дворецът търпи тежки поражения. След реставрирането след Втората световна война Катц е какво ли не – училище, интернат, гимназия, а до края на 1987г. е санаториум. Малко след това замъкът става собственост на Япония, чиито съветници решават да направят мястото хотел за японски туристи, но това така и не се състои. В наши дни посещенията там са забранени.

Пета страница от „Es war einmal…” е малко по-различна. Вместо един разглеждаме два замъка, които имат много общо помежду си и са част от красивата немска дворцова история.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *