Es war einmal… Schloss Sanssouci

Казват, че има хора и места, които ни карат да се чувстваме безгрижни и освободени. Казват също, че за тези неща обикновено не се говори, за да не може никой да ни открадне малкото време на спокойствие. На вашето внимание е самото изключение – Schloss Sanssouci. Замъкът, за който се говори и се пише навсякъде по света и за който безвремието е типична черта. Името му идва от френски и означава „без грижи”, а посетителите го потвърждават. Намира се в Потсдам, на 36 км от Берлин.

Историята свързваме с пруския крал Фридрих Велики (Friedrich II). Архитект на сградата бил Георг Венцеслаус фон Кнобелсдорф, който предлага на владетеля пищния си план за един амбициозен проект, по който всички да ахват. Фридрих II противоречи на всички предложения на архитекта и дава скици, които сам изготвя. Не иска пищни фасади, а просто сграда, отговаряща на неговите лични нужди и даваща интимност, уют и спокойствие в стила на Рококо. Пруският крал обича да се меси в работата по строителството, а това изобщо не се харесва на Георг фон Кнобелсдорф. В крайна сметка замъкът е построен през 1747г., две години след началото на строежа. Но не всички помещения са готови за обитаване. Пригоден е само за краля и за избрани от него гости. Интересно е, че за съпругата му Елизабет Кристине фон Брауншвайг-Беверн, с която са женени от 1733г., не е предвидена стая. Когато тя посещава в замъка, отсяда в различни покои.

Като личност Фридрих II е много дисциплиниран и скромен човек. С годините обаче скромността му се превръща в скъперничество и поради тази причина сградата не е реновирана през годините, в които той живее там.

Както можете да видите от снимките, дворецът Сансуси е невероятна резиденция, отличаваща се от дворците, които познаваме. Има само един етаж и е дълъг 213м. Въпреки скромния си външен вид в замъка цари хармония между изкуство и природа. Особено впечатление правят шестте винени тераси, където могат да се видят местни и чуждестранни сортове овощни дръвчета и лозя. Под терасите се наблюдават различни по вид и цвят растения. От 1750г. са поставени 12 мраморни статуи и осем фигури на богове.

„Живях като философ и искам да бъда погребан като такъв – без паради, без празнична помпозност, без пищност. Не искам нито да бъда отварян, нито балсамиран. Ще бъда погребан в Сансуси на терасата в гробницата, която изградих… В случай, че умра във време на война или на път, трябва да бъда положен на първото най-добро място, а през зимата да бъда върнат обратно в Сансуси.”

Фридрих II
Фридрих II

Знаейки вече историята на тази личност и нейното красиво творение, става ясно, че освен всичко друго отдадеността е качество, което Фридрих II цени безмерно. Той цял живот е отдаден на Сансуси, отдаден на безгрижието… Колко от нас могат да се похвалят със същото?

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *