Es war einmal… Schloss Moritzburg

Този път мотивът е по-различен. Не е романтичен, нито зловещ, но пък определено е приказен. Запознайте се със замък Морицбург, ловния замък.

Той се намира близо до Дрезден в община Морицбург, Саксония. На един изкуствено създаден остров върху малко езеро се издига красивата четирикрилна сграда, оградена от необятна градина. Историята започва през 1542г., когато херцог Мориц възлага задача на своите подчинени да превърнат сградата в ловен дворец в ренесансов стил. Малко по-късно тя вълнува цялото ловно общество на Саксония. Историята продължава с името на Август Силни, наричан още Саксонския Херкулес и Желязната ръка. През 1723г. той променя ренесансовия вид в бароков, но запазва всичко свързано с лова. Желанието му е да забавлява гостите си, правейки представления и въстановки на битки в езерото наоколо. Мечтата на Август II е да направи „Храм на Диана с екзотичен ловен участък с лъвове, гепарди и бизони. Информация дали мечтата му се е превърнала в реалност няма. В замъка има седем зали и 200 стаи, но след смъртта на собственика му сградата така и не е довършена напълно. А градината едва през 19-и век се превръща в красив парк.

Фарът – der Leuchtturm

Винаги съм смятала, че морски фар може да има само в морето, но ето, че има и изключения. Единственият такъв в Саксония се намира в Морицбург. Той става част от въстановките на много битки. Най-известната е тази при Дарданелите от 1770г. на Руско-турската война, а победата на Русия е почетена в цяла Европа.

Фазаненият замък – das Fasanenschlösschen

Освен с изложения на диви и екзотични животински трофеи замъкът разполага със замък-двойник в по-малки размери, който е наречен „Фазанения замък”. Още по времето на Август Силни се използва за пищни празненства въпреки малките си размери. Наоколо се намират фарът и малко пристанище. На тази малка площ има преддверие, всекидневна, работен кабинет, баня, както и спалня в стила на Рококо. Основите са положени през 1728г. от Саксонския Херкулес. През 1770г. са поставени волиери за птици. Интересно е, че стените не са обикновени, а облицовани с пера, перли и слама, и заради всичко това „Фазаненият замък” се смята за един от най-важните паметници в историята на изкуството.

Кожени тапети, стаи с пера, животински трофеи и порцелан и до днес красят замъка Морицбург и са единствени по рода си в цял свят. Тази цветна история насочва вниманието върху това колко красива може да бъде една сграда и тихо нашепва за пищното й минало…


1 мит.: Богинята на лова

2 „Първа архипелагска експедиция“ в Средиземно море под командването на граф Алексей Орлов, с участието в руското командване на адмирал Григорий Спиридов и британския адмирал Джон Грейг, почти напълно разбива флота на Османската империя в сраженията при Хиос и решителното при Чешме на 24 – 26 юни 1770 г., блокирайки Дарданелите и окупирайки остров Тасос и Егейския архипелаг” – Източник: https://bg.wikipedia.org/

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *