Neuschwanstein

Es war einmal… Schloss Neuschwanstein

Neuschwanstein

Нойшванщайн

Кой да знае, че логото на една от най-големите филмови компании „Уолт Дисни” е именно фасадата на един от най-красивите замъци в историята на замъците – на вашето внимание е Schloss Neuschwanstein, наричан още „Приказния замък”.

Архитектурата му е мотивирала много любими продукции на малки и големи като „Спящата красавица”, „Красавицата и звяра”, но и не само. Вдъхновила е създаването на балета на Чайковски – „Лебедово езеро” (Schwansee).

За жалост историята на замъка изобщо не е свързана с историите от приказките на „Дисни”. Няма принцеси, няма и принцове, които да дадат живота си на дракони и злодеи в замяна на своята любима. Но като едни истински ценители на красивото, обичаме да научаваме нови неща, покорявайки не само Олимпийските, но и Алпийските върхове.

„Замъкът на лебедовата скала” се намира в подножието на Баварските Алпи и връх Zugspitze на 5 км от границата с австрийската провинция Тирол. Свързваме историята му с живота на Лудвиг II, който след смъртта на баща си поема престола и става новият крал на Бавария. Той много обича културата, изкуството и оперите – особено тези от творчеството на Рихард Вагнер. Лудвиг II иска замък, достоен за кралската му особа и наподобяващ приказен сън, и така започва грандиозния си проект – Нойшванщайн. Символ на строежа е любимата птица на краля – лебедът, който краси вековната сграда под всякакви форми. Пищната декорация омайва и до днес – картини, мотиви, завеси, статуи – невиждана красота. Строителството отнема 17 години, а съдбата предрекла на владетеля да живее само 170 дни в замъка на мечтите си. Причината за това е неговата смърт – малко след като е принуден да слезе от трона заради лудостта си. „Каква лудост?” – ще попитате.

Лудвиг II е сгоден за принцеса София Баварска, но сърцето му изобщо не й принадлежало – нито на нея, нито на която и да е било жена. Според легендите той не можел да скрие влеченията си към мъжете и дори водил връзки с хора от същия пол. Отношенията на краля с други мъже били много чужди за неговите поданици, които без угризения го определят като луд. На 10. юни 1886г. Лудвиг II е отведен от замъка, за който дава цялата си любов, а три дни по-късно е намерен мъртъв в Щарнбергското езеро. Някои казват самоубийство, други удавяне, а третите сме ние, които можем само да гадаем за истинската версия за смъртта на владетеля на Бавария.

След тази мистерия замъкът бил отворен за посетители през 1886г., но едва 1930г. той става едно от най-посещаваните места в Германия.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *