Es war einmal… Schloss Hohenzollern

Уилям Блейк

„Велики неща се случват, когато хора и планини се срещнат.”

Някога, много отдавна се ражда творението Хоенцолерн. Замъкът, който с невероятната си панорама, ни показва колко малък е светът под краката ни. Един от най-старите замъци в германската история, за който точната година на създаване се смята за неизвестна. За имението Хоенцолерн се споменава за пръв път през 1061 г. („Wezil et Burchardus de Zolorin“), а самият замък датира от 1267 г. През вековете той приютява много пруски царе и немски императори. За рода Хоенцолерн, откъдето се предполага, че произлиза и името му, е документирано в „Световната хроника“ на монаха Бертолд, който през 1061 г. пише, че братята Везил и Бурхардус „де Цолорин“ загубват животите си в битка.

Проучванията сочат, че този първи замък е построен през първата половина на 11-ти век. Защо първи? Историята разказва, че Хоенцолерн е изграждан три пъти, търпи бомбардировки и нападения от цели армии. Източници го възхваляват като „Короната на всички крепости в Швабия”, но въпреки това през 1423 г. е напълно разрушен.

През 1454 г. вторият замък Хоенцолерн е построен по-голям и по-защитен от преди. По-късно е разширен в крепост заради зараждането на Тридесетгодишната война, след което собствениците се менят неколкократно. Структурната поддръжка обаче не е извършена правилно, в резултат на което сградата се разпада бързо и в началото на 19-ти век рухва отново.

Човекът, който вдига крепостта за трети път, се нарича Фридрих Вилхелм фон Прусия. През 1867г. осъществява мечтата си да превърне Хоенцолерн в най-впечатляващата сграда в Германия в неоготически стил, която има много отбраняващи кули и съоръжения. А те сами по себе си са олицетворение на военната архитектура през 19-ти век. Местоположението, намиращо се на 855м. надморска височина, на най-красивата планина в Швабия, днешен Баден-Вюртемберг, придава на замъка живописен вид.

През 1970г. и 1978г. земетресения нанасят сериозни щети, а всички разходи трябва да бъдат финансирани от таксите при посещенията на замъка.

Интересно е, че за историята и поколенията в замъка има оскъдна информация. Сякаш всичко се е пазело в тайна, а от снимките искри загадъчност и магия. Издигнат високо в небесата Hohenzollern ни окрилява…

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *