Schloss Drachenburg

Es war einmal… Schloss Drachenburg

Дали наистина Драхенбург е крепостта на дракона? Вероятно ни се иска да повярваме в приказките за дракони, пазещи принцеси във високите кули на някой спиращ дъха замък. Но така ли е и в този случай? Нека заедно разберем.

Замъкът Драхенбург се намира в планината Драхенфелс в Кьонигсвинтер, доста под крепостта Драхенфелс. Името на крепостта според народни сказания идва от приказката за Нибелунгите, която разказва за Зигфрид, който след като се изкъпал в драконовска кръв станал неуязвим, непобедим.

Освен че историята на замъка се свързва с мистерията около съществуването на дракон пазител, прави се връзка и с името на Стефан фон Сартер, който постига успехи и печели богатство като борсов аналитик въпреки невисокото си положение в обществото. Благодарение на успехите си по-късно е причислен към благородническото съсловие и през 1882г. полага основите на Драхенбург, съвкупност от вила, крепост и замък. Най-интересното е, че Сартер никога не живее в своя пищен палат. През 1902г., той умира и не завещава нищо на никого, защото остава без потомство. Замъкът е закупен от неговия племенник Якоб Бисенбах, който решава да направи сградата отворена за обществото.

От 1923г. замъкът сменя собствениците си постоянно. Била е санаториум, интернат, училище и какво ли още не. Претърпява тежки поражения през последните дни на Втората световна война. Днес още могат да се видят дупките от изстрелите по стените й. През 1948г започва повторното му изграждане. Според източници последният собственик на замъка е текстилният фабрикант Паул Спинат, който реставрира и дава на Драхенбург приключенски вид. А от 1986г. насам е собственост на Северна Рейн-Вестфалия и е под защитата на паметниците за национално богатство.

Мнозина определят Драхенбург по-скоро като една особено внушителна и правеща впечатление вила, а не като замък, защото според Дуден1замък” означава „многокрилна жилищна сграда за благородници, представяща архитектурата на своето време и великолепието на своите обитатели”. Тук, освен че няма много крила и отделения, никога не е живял благородник, но през годините името „Замък Драхенбург” се налага като такова.

Нещо интересно за любителите на видеоигри би било, че през 2018г. шведска компания прави игра (Warhammer: Vermintide 2/ The curse of Drachenfels), чиято първа глава (англ. chapter) започва с фасадата на замъка Драхенбург – разбира се, с малко изменена визия, която да наподобява онзи замък, от който да те побият тръпки.

От играта Warhammer: Vermintide 2/ The curse of Drachenfels
За децата Криста Бекер и Соня Морис правят детска книжка за четене, която е достъпна в музея на Драхенбург и разказва историята на дракона Якоб и магарето Тристан.

След обстойно разучаване на историята около замъка става ясно, че освен драконът Якоб, друг такъв никога не е живял там. Несъмнено Нойшванщайн е „Приказният замък”, но Драхенбург не му отстъпва по нищо. Същата красива фасада, същият чар, същата магия…

Замъкът Драхенбург

1 Немски правописен речник, носещ името на своя създател Конрад Дуден

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *