Денят „Охи“

За много от нас Гърция е страната, където прекарваме летата си, пием узо, хапваме морски дарове и си почиваме. Това изобщо не е случайно. Както гърците обичат да казват, всичко трябва да се прави с «κέφι»|кеф. Но в цялата си вековна история гърците не винаги са били весели. Имали си своите моменти на ужас и страх, но са оставали верни на себе си и не са се предавали. Един такъв ден е 28 октомври. Денят, на който южната ни съседка празнува Деня ОХИ /όχι – не/. Нека ви разкажа малко повече за този ден. 

Пощенски марки по случай честването на 50-та годишнина

Честването на националния гръцки празник напомня за отрицателния отговор на ултиматума, който италианският диктатор Мусолини обявява на гръцкия диктатор Йоанис Метаксас. Решението за нападение срещу Гърция се взима още на 15 октомври от фашистките сили, но Хитлер и неговите съветници не приемат страната за трудна цел.  “Единствената ни пречка са калните й пътища” казват без колебание. По тази причина денят за нападение се мести на 28 октомври.

Гръцкият народ по улиците след непоколебимия отказ, изт. «Καθημερινή»

В нощта на 27 октомври италианската информационна агенция „Стефани“ започва атака срещу Гърция, на която Атинската информационна агенция отговаря. Гръцкото ръководство смята, че италианската атака е въпрос на часове. Началникът на Генералния щаб Александрос Папагос комуникира с гръцко-албанската граница, а Метаксас също е информиран. В 3 часа сутринта в понеделник, 28 октомври, италианският посланик в Атина се среща с Метаксас, за да му постави ултиматум в дома му в Кифисия, в който Мусолини настоява Гърция да не пречи на армията да окупира определени стратегически позиции. Гръцкото правителство има три часа да отговори.

Гръцката войска поема към фронта, изт. «Καθημερινή»

В утрото на 28 октомври 1940 г. Атина се събужда от сирените на противовъздушната отбрана и всички гърци скандират категоричното «όχι». В 9:30 сутринта се извършват първите въздушни бомбардировки в Пирея без последствия, докато в Патра има загинали. Коринтският канал и военноморската база Превеза също са бомбардирани. В следобедните часове на 28 октомври Мусолини с гордост съобщава на Хитлер за атаката срещу Гърция. 

Новините във вестниците от 29 октомври 1940г., изт. «Καθημερινή»

Годишнината на Деня «Όχι» се отбелязва за първи път в годините на Немската окупация. Първото честване е на 28 октомври 1941 г. Както сами виждате, Олимпийци, едно ΌΧΙ може да е от изключителна важност и да промени не само нашия живот, но и историята и развитието на една война. Има какво да учим от съседката ни Гърция. Честит празник, Гърция! 

Χρόνια πολλά, Ελλάδα! Ζήτω το Όχι!

Подобни публикации