„Истинският“ Хогуортс?

Настаняваш се удобно в своето специално кътче за отдих и любима книга. Дали неделно четене или пък късно вечер знаеш, че ти предстои да се потопиш в света на нещо чудно, любопитно и интересно. Четенето понякога е начин да избягаш от реалността или пък просто да си представиш, че живееш в алтернативен свят, изпълнен с множество фантасмагорични същества и чудатости. Място, където проблеми, които ни създават главоболия – като счупена кола или прекалено много домакински задачи, се решават с лек размах на китката и просто заклинание.

Това потапяне в алтернативен свят е добре познато на читателите на поредицата „Хари Потър“. Така подробно описаният замък, който ние познаваме като училището за магия и вълшебства Хогуортс, ни пренася в невероятната вселена на английските магьосници. Но дали това вълшебно място е просто блян в нашето въображение?

Отговорът е простичък и ще ви изпълни с вълнение – не, Хогуортс е истински замък. Намира се в Единбург и не, не е една обикновена стара сграда, която е вдъхновила Роулинг. Мястото е толкова истинско, колкото и това което предлага – уроци по летене с метла на същото място, където и малкият Хари се учи за първи път.

Истинското име, което носи замъкът в нашата реалност, е Алнуик. Намира се в английското графство Нортъмбърленд. Там е сниман и филмът „Елизабет“, но голямата си популярност набира след заснемането на първите филми от поредицата, която следва живота на младия магьосник Хари и неговите приятели Рон и Хърмаяни.

Ако се изкушите да си направите екскурзия до Алнуик, е доста възможно в някакъв момент да изгубите представа за реалността и да се отдадете на мечтата да сте част от обитателите на Хогуортс. Мнозина туристи посещават този замък с личните си Хогуортс униформи и вълшебни пръчки, за да се опитат да пресъздадат известни сцени от филмите.

Това е едно незабравимо изживяване, което ще изпълни душата ви с детска носталгия. Не само че имате възможност да видите на живо места като прозореца, от който Макгонъгол разпознава потенциала за търсач, който се крие в Хари, но и самото игрище, на което се провеждат мачовете по Куидич.

Замъкът Алнуик е най-вълнуващата атракция за феновете на Хари Потър. В него се забелязва толкова много позната история. Но ако това не е достатъчно да пробуди вашия интерес и смятате, че ще е малко странно да отидете в един далечен замък, за да се преструвате, че летите с метли, то се замислете над това: Кои всъщност са посетителите? А отговорът е следният: истинските фенове, които отказват да приемат, са едни обикновени мъгъли!

Harry Potter melody

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *